Mateusz Rodzimski

Mateusz Rodzimski

Post published: 191
maj 2024
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Czy Ceviche jest zdrowe dla utraty wagi?

Kuchnia Ameryki Południowej jest kolorowa i pełna smaku. Ceviche, wymawiane jako „seh-vee-chay”, to zdrowe peruwiańskie danie podawane zazwyczaj jako przystawka. Ceviche jest tradycyjnym daniem z surowych owoców morza namoczonych w soku cytrynowym. Powszechnie robi się go z surowych, świeżych ryb lub krewetek marynowanych w soku z cytryny lub cytrusów. Kwasowość leczy ryby poprzez denaturację białek, a ryba staje się stała i nieprzejrzysta, jednocześnie wchłaniając smak.

Ceviche nie przechodzi przez proces gotowania, który wymaga ciepła. Jeśli więc fraza „surowe owoce morza” napełnia twoje serce strachem, możesz się wahać co do ceviche. Ale nie jest ono też całkowicie surowe.

Zarówno ciepło, jak i kwas cytrynowy są czynnikami procesu chemicznego zwanego denaturacją. Tak więc ceviche jest daniem o niezwykle złożonym smaku. A ponieważ sok z cytrusów zajmuje się „gotowaniem”, ciepło nie jest tu niezbędnym elementem.

Ceviche to żywe danie pełne doskonale orzeźwiających smaków. Prawdziwi miłośnicy owoców morza natychmiast się w nim zakochają, zwłaszcza gdy połączysz je z pieczonymi chipsami tortilli, liśćmi sałaty, fasolą lub quinoa.

Ten artykuł jest idealny dla Ciebie, jeśli lubisz sałatki i owoce morza. Więc czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ceviche może pasować do Twojej podróży odchudzającej.

Ceviche dla utraty wagi

Istnieje wiele opinii na temat ceviche będąc zdrową dietą dla utraty wagi. Niestety, istnieją różne przepisy na ceviche, więc trudno jest zrobić ogólne oświadczenie o tym, czy jest to zdrowy wybór dla utraty wagi. Jednak ceviche może być pożywny posiłek, jeśli wykonane ze świeżych, zdrowych składników.

Ceviche jest pożywnym daniem, które równoważy wszystkie trzy makroskładniki, co przekłada się na odpowiedni zakres kalorii. Według specjalistów od zdrowia, ceviche może być skutecznym wyborem w odchudzaniu.

Ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, ale ma dużo białka. Trzeba też wziąć pod uwagę korzyści zdrowotne płynące z warzyw używanych w ceviche. Ponieważ są one bogate w przeciwutleniacze, vegies może pomóc w walce z wolnymi rodnikami. W rezultacie, ceviche może spowodować znaczną utratę wagi w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami i kontrolą porcji.

Uwaga HealthifyMe

Ceviche jest prostym daniem do przygotowania. Jest to również wspaniała przystawka na następne przyjęcie. Zdrowy przysmak z owoców morza, ceviche, pomoże Ci osiągnąć cele związane z utratą wagi i sprawi, że Twoje kubki smakowe będą szczęśliwe. Najpierw przygotuj ceviche ze świeżego, surowego łososia i warzyw. Następnie wrzuć posiekane papryczki jalapenos, polej odrobiną oliwy z oliwek, dodaj plasterki awokado i udekoruj wybranymi przez siebie ziołami. Porcja ceviche dostarcza małą ilość węglowodanów i tłuszczów, ale dużą ilość białka, niezbędnego do budowy mięśni i utraty wagi.

Jak używać go do utraty wagi

Krytycznym aspektem jest zrozumienie, ile kalorii trzeba jeść w ciągu dnia i zapewnienie, że nie przejadają swoje całkowite kalorii dla dnia. Jeśli spalisz więcej kalorii niż zużyjesz, znajdziesz się w „deficycie kalorii”, który jest jedynym sposobem utraty tłuszczu może wystąpić. Przejadanie się czymkolwiek nie jest dobre dla Twojego zdrowia. Ponadto, według badań, jest to zazwyczaj najszybszy sposób na wyjście z formy. Dlatego kontrola porcji jest krytycznym czynnikiem w utracie wagi.

Oto kilka punktów na temat tego, jak można użyć ceviche do utraty wagi.

  • Zrozumienie, co idzie do podejmowania ceviche jest niezbędne, jeśli chcesz go używać do utraty wagi. Unikaj dodawania wysokokalorycznych ryb takich jak Hilsa, Rekin itp. Ceviche jest uniwersalnym i łatwym do wykonania daniem.h, które można dostosować do swoich upodobań.
  • Włącz niskokaloryczne warzywa, takie jak ogórek, kukurydza, sałata, szparagi, soczewica, kapusta, seler, pomidor, szpinak, zielona fasola i słodkie ziemniaki.
  • Przygotuj to danie w swoim domu. W ten sposób możesz kontrolować liczbę kalorii użytych w daniu.
  • Ceviche jest dobre dla budowania mięśni i utraty wagi ze względu na wysoką zawartość białka. Z właściwego ćwiczenia, można osiągnąć swoje cele utraty wagi.

Przepisów Ceviche dla utraty wagi

Zdrowe Ceviche Przepis

Servings- 6

Czas przygotowania – 2 godziny 10 minut

Składniki

  • Surowy łosoś (pokrojony w kostkę): 2 filiżanki (400 g)
  • Sok z limonki: 40 ml
  • Pomidory (posiekane): 4 filiżanki (200 g)
  • Papryczki serrano (zmielone): 2
  • Cebula (mielona): ½ filiżanki (100 g)
  • Kolendra (posiekana): ¼ filiżanki

Metoda

  • Pokrój łososia na małe kostki i dodaj do niereaktywnej miski (szklanej).
  • Dodaj odrobinę soku z limonki, przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny. W ten sposób sok z limonki utwardzi rybę.
  • W osobnej misce połącz pomidory, paprykę serrano, cebulę i kolendrę, a następnie odstaw do lodówki, aby się zamarynowały.
  • Odcedź większość soku z limonki, gdy ryba będzie miała konsystencję gotowanej, pozostawiając około 2 łyżek w misce.
  • Dokładnie wymieszaj po dodaniu pokrojonych warzyw.
  • Podawaj na tostadas, tortillas lub ze zdrowymi pieczonymi chipsami jak dip.

Seafood Ceviche Przepis na utratę wagi

Porcje – 4

Czas przygotowania- 10 minut + 7-8 godzin (czas peklowania przez noc)

Składniki

  • Krewetki (posiekane): 3 filiżanki (700 g)
  • Cebula: 1
  • Czosnek (drobno posiekany): ½ łyżki
  • Papryczki Jalapeno: 1
  • Kolendra: ½ buszla
  • Pietruszka: 1 pęczek
  • Cytryna: ¼ filiżanki
  • Papryczki: 2

Metoda

  • W szklanej lub drewnianej misce połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
  • Pozostaw na noc w lodówce.
  • Podawaj w kubku z sałaty lodowej lub na mieszance zieleni.

Zdrowe ceviche z makreli

Porcje – 6

Czas przygotowania- 10 minut + 7-8 godzin (nocne peklowanie)

Składniki

  • Filety z makreli: 4
  • Grejpfrut: 2
  • Liście kopru włoskiego: 20 g
  • Kolendra: 20 g
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżka (30 ml)
  • Sól: Do smaku
  • Ogórek: 1 filiżanka (200 g)
  • Cebula: ½ szklanki
  • Pomidor: 1 filiżanka

Metoda

  • Obierz i pokrój dwa grejpfruty na duży płaski talerz. Ubij je, aby oddzielić wszystkie małe segmenty.
  • Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i sól do smaku. Pokrój kilka liści kopru włoskiego i dodaj je do grejpfruta. Dodaj posiekane liście kolendry.
  • Weź wyfiletowaną i pozbawioną ości makrelę i pokrój kawałki wielkości kęsa.
  • Ułóż rybę na talerzu i lekko dopraw solą.
  • Na koniec dodajemy skórkę z grejpfruta i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Marynuj makrelę przez godzinę przed podaniem.

Uwaga HealthifyMe

Jeśli lubisz takie przysmaki jak ceviche, sashimi czy sushi, z pewnością znasz pojęcie jedzenia surowej ryby. I chociaż jest to całkowicie w porządku, aby jeść te przysmaki z umiarem, skutki uboczne są związane z przyjmowaniem surowej żywności każdego rodzaju, zwłaszcza ryb. Jednym z głównych zagrożeń związanych ze spożywaniem surowych ryb jest zarażenie się chorobą przenoszoną przez żywność, co może skutkować nudnościami, wymiotami, ból brzucha, biegunka i inne nieprzyjemne objawy. Tak więc, jeśli doświadczasz nieprzyjemnych objawów, ogranicz swoje spożycie.

Wniosek

Ceviche jest od pokoleń, a korzyści zdrowotne z ceviche są w końcu coraz bardziej uznawane. To danie jest bardzo odżywcze oprócz tego, że jest pyszne.

To popularne danie z owoców morza może pomóc komuś schudnąć, jeśli zostanie odpowiednio włączone do diety. Pomogłoby, gdybyś miał dietę ubogą w kalorie i regularne ćwiczenia. Jest bogata w niezbędne mikro i makroelementy; dlatego będzie wspierać zdrową utratę wagi.