Mateusz Rodzimski

Mateusz Rodzimski

Post published: 191
maj 2024
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Jak insulina wpływa na glukozę? Co jest normalne a co nie

Jak działa insulina? Dowiedz się, jak insulina wpływa na glukozę i dlaczego wiedza o tym jest kluczem do zmniejszenia ryzyka poważnych problemów zdrowotnych.

Termin insulinooporność jest rzucany tak często, jak baseball na meczu piłki nożnej. Chociaż jest to sprawiedliwe, biorąc pod uwagę, że insulinooporność jest związana ze wszystkimi chorobami przewlekłymi, większość ludzi nie w pełni rozumie, co to oznacza. 

Jednak zrozumienie mechanizmu dysregulacji insuliny ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania i leczenia. Więc co jest ostatecznie normalne, a co nie?

Jak Insulina Wpływa Na Glukozę?

Ogólnie rzecz biorąc, insulina jest hormonem anabolicznym, który jest głównie odpowiedzialny za transport glukozy do komórek. Zakłócenie tego procesu określane jest jako insulinooporność, co prowadzi do wysokiego stężenia cukru (lub glukozy) we krwi.

Bez insuliny glukoza nie może dostać się do komórek, innymi słowy, nie może ich karmić. Oznacza to, że glukoza pozostaje w krążeniu krwi i jest to problematyczne z dwóch głównych powodów:

1. Dopóki glukoza pozostaje we krwi, komórki czują się głodne. Mimo że organizm jest karmiony, komórki nie są, co zwiększa apetyt na więcej węglowodanów. Jest to jeden z głównych powodów, dla których ludzie z insulinoopornością mogą odczuwać głód po zakończeniu posiłku, zwłaszcza jeśli był to posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów.

2. Kiedy glukoza pozostaje we krwi, zaczyna zmniejszać funkcję komórek w procesie zwanym glikacją. Zasadniczo glukoza zaczyna otaczać i połykać komórki, co zmniejsza ich wrażliwość i ogólną funkcję. W kategoriach laika oznacza to, że komórki mają więcej problemów z wykrywaniem innych hormonów i składników odżywczych próbujących dostać się do komórki.

Co więcej, dysregulacja insuliny lub oporność jest również związana z dosłownie każdą przewlekłą chorobą. Tak więc równoważenie i zarządzanie poziomem cukru we krwi jest niezwykle ważne, aby zapobiec wielu schorzeniom, takim jak choroby serca, choroba Alzheimera i cukrzyca typu 2, aby wymienić tylko kilka.

insulina

Jak Działa Insulina?

Powyższe jest szerokie przedstawienie jak insulina hormon działa. Jednak może być pomocne, aby dowiedzieć się, jak insulina i glukoza zachowują się w stosunku do siebie między różnymi stanami zdrowia trzustki i komórek. 

Zdrowa Wrażliwość Na Insulinę

U zdrowego osobnika z optymalną funkcją trzustki związek glukozy i insuliny działa w ten sposób.

Węglowodany są spożywane i są rozkładane na najmniejszą formę znaną jako glukoza, zanim zostaną uwolnione do krwiobiegu. Prawie natychmiast komórki beta trzustki wydzielają insulinę do krążenia, aby w zasadzie wychwytywać cząsteczki glukozy i transportować je do komórek, które potrzebują paliwa lub do komórek tłuszczowych (tłuszczowych), które mają być przechowywane.

Insulina wydzielana jest w dwóch głównych fazach. Pierwsza faza rozpoczyna się około 2-4 minut po spożyciu i jest największym z kolców insuliny. Co ciekawe, zmniejsza się nieco około 10-15 minut, a następnie zwiększa się ponownie w miejscey-stan około 2-4 godzin po posiłku.

Mechanizm ten zapewnia, że trzustka nie musi wytwarzać zbyt dużej ilości insuliny. Zapewnia również, że komórki są wystarczająco karmione, a glukoza i insulina nie pozostają w krążeniu krwi. Zmniejsza to ryzyko chorób przewlekłych, promuje prawidłowy poziom głodu i apetytu oraz zmniejsza łaknienie.

Należy również pamiętać, że dopóki insulina pozostaje w obiegu, utrata masy ciała jest prawie niemożliwa pomimo spożycia kalorii. Insulina jest anaboliczna, co oznacza, że zasygnalizuje organizmowi przechowywanie wszystkiego, niezależnie od tego, czy je się 500, czy 3500 kalorii.

Przed Cukrzycą I Insuliną

Technicznie, poziom glukozy we krwi lub liczby określają, czy ktoś jest przed cukrzycą. Poziom glukozy na czczo poniżej 99 mg / dL i test hemoglobiny A1c (HbA1c) poniżej 5,7% wskazują na prawidłowe funkcjonowanie. Poziom glukozy we krwi na czczo od 100-125 mg / dL i HbA1c między 5,7 a 6,4 wskazują na stan przedcukrzycowy.

Ponadto poziom glukozy we krwi na czczo odzwierciedla, ile cukru krąży we krwi bez jedzenia przez 4-12 godzin wcześniej. HbA1c odzwierciedla, ile nadmiaru glukozy krąży średnio w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Innymi słowy, poziom glukozy we krwi na czczo jest krótkoterminowy, a HbA1c odzwierciedla długoterminowe zarządzanie poziomem glukozy we krwi.

Co te liczby tak naprawdę reprezentują?

Zasadniczo, te podwyższone liczby wykazują Beta-komórki, niewydolność trzustki. Jest to zazwyczaj wynikiem przewlekłego nadkonsumpcji rafinowanych, dodanych cukrów i innych niskiej jakości węglowodanów wysoko obecnych w standardowa amerykańska dieta (Smutny).

Wysokie spożycie węglowodanów powoduje, że komórki beta trzustki wydzielają duże ilości insuliny podczas początkowej 2-4 minutowej pierwszej fazy. Gdy występuje to często, nie tylko komórki beta zaczynają się męczyć, inne komórki ciała stają się odczulone lub odporne na receptory insulinowe. To ostatecznie tworzy środowisko, w którym produkuje się mniej insuliny, a we krwi pozostaje więcej glukozy.

Cukrzyca Typu 2 I Insulina

Poprzednie zdanie zasadniczo opisuje cukrzycę typu 2. Diagnoza cukrzycy typu 2 występuje, gdy u pacjenta poziom glukozy we krwi na czczo wynosi 126 mg/dL lub wyższy, a HbA1c 6,5% lub wyższy.

Ponownie, te wartości liczbowe oznaczają, że trzustka była przewlekle przepracowana w związku z wysokim spożyciem węglowodanów rafinowanych. W rezultacie komórki beta przestają wytwarzać wystarczającą ilość insuliny.

Co ciekawe, nowsze badania pokazują, że najwcześniejszą wykrywalną dysfunkcją komórek beta jest zmniejszenie wydzielania insuliny w pierwszej fazie. Badania wykazały, że wydzielanie insuliny w pierwszej fazie jest zmniejszone u osób w górnej normie stężenia glukozy we krwi na czczo (90-125 mg/dL). Jest również prawie nie występuje u osób z jawną hiperglikemią (>126 mg / dL).

Jednak te same osoby zwykle wykazywały normalny lub podwyższony poziom insuliny dwie godziny po spożyciu węglowodanów, chociaż te poziomy insuliny nadal mogą nie być odpowiednie do prawidłowego obniżenia poziomu glukozy we krwi. Zasadniczo oznacza to, że dysfunkcja komórek beta może wystąpić przed jawną insulinoopornością innych komórek i że wcześniej występuje w większym stopniu niż ta ostatnia.

Cukrzyca Typu 1 I Insulina

Podczas gdy przedcukrzyca i cukrzyca typu 2 są wyzwalane przez predyspozycje genetyczne i złe wybory żywieniowe, cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną z strong predyspozycje genetyczne. W cukrzycy typu 2 organizm uruchamia reakcję autoimmunologiczną, w której własne komórki T atakują komórki beta trzustki.

To ostatecznie skutkuje całkowitym brakiem produkcji insuliny, a tym samym jej wydzielaniem. Osoby te wymagają przez całe życie egzogennej insuliny w postaci leków, aby prawidłowo zarządzać poziomem cukru we krwi. 

Ponadto początek jest zwykle znacznie szybszy niż rozwój cukrzycy typu 2 i jest nieodwracalny. Ponadto cukrzyca typu 2 zwykle rozwija się w wieku dorosłym, chociaż jest wykrywana u coraz większej liczby dzieci, podczas gdy typ 1 występuje w dzieciństwie.

Nowsze badania nad odpowiedzią komórek Beta

Najbardziej oświetlające jest nowsze badania to pokazuje, że nawet nieznacznie podwyższony poziom glukozy we krwi może zmieniać ekspresję genów komórek beta trzustki. Te zmienione ekspresje genów uczyniły komórki beta bardziej wrażliwymi.

Okazało się, że zdrowe komórki beta próbowały kopiować się w odpowiedzi na wysoki poziom glukozy we krwi, ale zasadniczo utknęły podczas próby podziału. 

Przede wszystkim zmieniło to zdrowe komórki beta w dysfunkcyjne, a także zmieniło ekspresję genów zaangażowanych w stan zapalny i autoimmunizację. Ma to wpływ na cukrzycę typu 1 związaną z autoimmunizacją i cukrzycę typu 2 związaną z zapaleniem.

Jak zrównoważyć poziom cukru we krwi i insulinę

Równoważenie poziomu cukru we krwi może być delikatnym tańcem, a zarządzanie często wymaga pracy z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia, takim jak dietetyk. Niemniej jednak zdecydowanie zachęca się do uzyskania przewagi, stosując następujące strategie.

Zauważ, że niektóre strategie nie będą działać dla osób z cukrzycą typu 1, ponieważ w ogóle nie produkują insuliny. Jednak narzędzia te są wystarczająco silne, aby zatrzymać postęp, a nawet odwrócić prediabetes i cukrzycę typu 2. Jakie to ma znaczenie?

1. Jedz zbilansowane posiłki z chudego białka, zdrowych tłuszczów i małych porcji wysokiej jakości węglowodanów.

2. Zmniejsz całkowite spożycie węglowodanów do 75-100 gramów / dzień.

3. Jeść głównie całe pokarmy i znacznie zmniejszyć pakowane, żywność przetworzona

4. Wdrożyć harmonogram postu, aby umożliwić komórkom lepszą regenerację (8-16 godzin w nocy I 3-5 godzin między posiłkami).

5. Jeśli podjadanie, uczynić je czystymi źródłami białka i / lub tłuszczu.

6. Unikaj spożywania samego źródła węglowodanów (w tym owoców; np. sparuj owoce z orzechami lub masłem orzechowym).

7. Spożywać 25-35 gramów błonnik dziennie; jednak osiągnięcie 35 do 50 gramów błonnik może być bardzo pomocne. 

8. Weź 5-10 minut spacerów bezpośrednio po posiłkach.

9. Konsekwentnie ćwiczyć, w tym aktywność tlenowa oraz trening oporowy.

10. Rozważ następujące zioła/suplementy równoważące poziom cukru we krwi:

* Berberyna
* Inozytol
* Kolendra i pietruszka
* Chrom
* Kurkuma
* Matcha i zielona herbata
* Spirulina i chlorella

Podsumowanie

W skrócie, organizm uwalnia insulinę do przenoszenia glukozy z krwi i do komórek. Kiedy insulina może lub nie kontroluje cukru we krwi prawidłowo, cukrzyca, choroby serca i inne problemy zdrowotne stają się zagrożone. 

Na szczęście skuteczne strategie mogą pomóc w zarządzaniu obniżeniem poziomu glukozy i zmniejszyć negatywne ryzyko. Podczas gdy inne czynniki muszą być brane pod uwagę, jeśli zarządzanie typem 1 cukrzyca, ludzie mogą zrównoważyć poziom cukru we krwi, dokonując zmian w zdrowym stylu życia. 

Bibliografia:

Testy Na Cukrzycę. Centers for Disease Control and Prevention. Zrecenzowano 10 Sierpień 2021. https://www.cdc.gov/diabetes/basics/getting-tested.html.

Gerich JE. Czy zmniejszone uwalnianie insuliny w pierwszej fazie jest najwcześniejszą wykrywalną nieprawidłowością u osób z cukrzycą typu 2? Cukrzyca. 2002 Feb; 51 Suppl 1: S117-21. doi: 10.2337 / 51.2007.s117. PMID: 11815469

Niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi powoduje duże zmiany w komórkach produkujących insulinę. Nauka. Opublikowano 21 Kwietnia 2020 R. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200421134424.htm.