Mateusz Rodzimski

Mateusz Rodzimski

Post published: 191
maj 2024
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

12 produktów spożywczych, które niszczą Twój uśmiech

Jeśli chodzi o dbanie o dobre samopoczucie, zdrowie zębów może nie zajmować tak wysokiego miejsca jak inne kwestie, takie jak zdrowie układu krążenia czy układu pokarmowego. Jednak kiedy coś dzieje się nie tak z Twoimi dziąsłami – na przykład krwawiące dziąsła lub ubytek – zastanowienie się, jak poprawić higienę jamy ustnej, szybko staje się najważniejsze.

Oprócz regularnych wizyt u dentysty, szczotkowania zębów i nitkowania, jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie zdrowia zębów jest unikanie pewnych pokarmów i napojów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie jamy ustnej.

„Pewne składniki mogą być szkodliwe nie tylko dla talii, ale także dla zębów” – mówi Sarah Jebreil, D.D.S. **, dentysta z Newport Beach w Kalifornii. Oto siedem produktów spożywczych, które dentyści odrzucają ze względu na zdrowie zębów. **

1. Czerwone wino

Czerwone wino może być pyszne i pełne wspaniałych flawonoidów, dobrze znanych przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych i chronią strukturę komórek, ale jeśli chodzi o Twoje zęby, możesz chcieć zachować ostrożność.

Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz pić swojego caba czy pinot noir przez słomkę, aby Twój uśmiech był jasny i lśniący – po prostu po wypiciu wina wypłucz usta wodą. Phew!

Czytaj więcej: 21 produktów spożywczych o działaniu przeciwstarzeniowym

Czerwone wino może być pyszne z zapaleniem i chronić strukturę komórek, ale jeśli chodzi o twoje zęby, możesz chcieć być ostrożny.

2. Cytryny

Cytryny mogą być niskokaloryczne, pełne błonnika i bogate w witaminę C, ale nigdy nie myśl o ssaniu całej cytryny lub piciu nierozcieńczonego soku z cytryny. „Cytryny powodują erozję szkliwa z powodu kwasowości” – mówi dr Apa, który odradza kontakt zębów z jakimkolwiek koncentratem cytrynowym. Na szczęście nie musisz całkowicie unikać cierpkich owoców cytrusowych. Dodawanie soku z cytryny do ulubionych potraw jest całkowicie w porządku, podobnie jak picie wody z dowolną ilością wyciśniętej cytryny.

Posłuchaj teraz: Dlaczego amerykańska obsesja na punkcie „szczęścia” nas stresuje?

Cytryny mogą być niskokaloryczne, bogate w błonnik i witaminę C, ale nigdy nie myśl o ssaniu całej cytryny lub piciu nierozcieńczonego soku z cytryny. ” Dodawanie soku z cytryny do ulubionych potraw jest całkowicie w porządku, podobnie jak picie wody z taką ilością cytryny wyciśniętej do niej, na jaką masz ochotę.

3. Lepkie cukierki

Cukierki, które są nie tylko słodkie, ale i lepkie – na przykład Sour Patch Kids lub Laffy Taffy – mogą być powrotem do czasów dzieciństwa i dawać przyjemny zastrzyk cukru, ale mają zły wpływ na Twoje zęby – mówi Maricelle Abayon, D.M.D. , dentysta i członek wydziału w Eastman Institute for Oral Health, będącym częścią University of Rochester Medical Center.

„Cukierki żelki i taffi przywierają do powierzchni zębów i mogą być trudne do usunięcia” – mówi dr Abayon. Ryzyko? Pozostałości cukru na powierzchni zęba mogą zwiększać ryzyko powstawania ubytków.

Sour Patch Kids czy Laffy Taffy – mogą być powrotem do czasów dzieciństwa i dostarczać przyjemnego zastrzyku cukru, ale mają zły wpływ na Twoje zęby – mówi dr Maricelle Abayon, stomatolog i członek wydziału w Instytucie Zdrowia Dziecka. stomatolog i członek wydziału w Eastman Institute for Oral Health, będącego częścią University of Rochester Medical Center. „

4. Soki owocowe

Niezależnie od tego, czy uwielbiasz wypijać szklankę soku pomarańczowego do śniadania, zielony sok w drodze z siłowni do domu, czy lemoniadę w gorący letni dzień, nadmierne spożywanie soków owocowych – zwłaszcza jabłkowego i pomarańczowego – jest przeciwwskazaniem, jeśli chcesz zachować zdrowe zęby.

„Rozkłada się on na kwasy, które demineralizują powierzchnię zębów, co zwiększa ryzyko powstawania ubytków” – mówi dr Abayon. Potencjalnym problemem jest również erozja zębów – utrata szkliwa zębów spowodowana kwaśnymi pokarmami i napojami.

W badaniu z 2015 r. opublikowanym w PLoS One porównano różne napoje pod kątem ich wpływu na erozję zębów i stwierdzono, że sok jabłkowy i pomarańczowy były około pięć razy bardziej erozyjne niż cola light, a sok cytrynowy również był znacząco erozyjny.

Czytaj więcej: 16 produktów spożywczych, których dietetycy nie tkną

Niezależnie od tego, czy uwielbiasz wypijać szklankę soku pomarańczowego do śniadania, zielony sok w drodze z siłowni do domu, czy lemoniadę w gorący letni dzień, nadmierne spożywanie soku owocowego – zwłaszcza jabłkowego i pomarańczowego – jest przeciwwskazaniem, jeśli chcesz zachować zdrowe zęby. „

5. Kawa

Wiesz już, że zamówienie pienistego, pełnego cukru napoju kawowego to szybka droga do spożywania pustych kalorii.

„Podczas gdy te napoje są tak smaczne i pocieszające, kwas pochodzący z kawy w połączeniu z cukrem może być naprawdę szkodliwy dla szkliwa i powodować próchnicę zębów” – mówi.

„Ponadto kawa jest środkiem moczopędnym, co powoduje suchość w ustach po jej spożyciu”. Suchość w jamie ustnej stanowi podłoże do gromadzenia się płytki nazębnej i szkodliwych bakterii.

„Nie stresuj się, jeśli poślizgniesz się i spożyjesz którąś z tych substancji, pamiętaj tylko, aby pić dużo wody i płukać jamę ustną, aby usunąć z niej resztki osadów, które pozostały po tych składnikach” – mówi. „Oczywiście, jeśli możesz, najlepiej byłoby umyć zęby”.

6. Soda

Podobnie jak w przypadku soków, częste spożywanie napojów gazowanych jest niechętnie widziane przez dentystów, ponieważ mogą one powodować ubytki i erozję zębów.

„Oprócz tego, że są słodkie, są też kwaśne” – mówi Steven Freeman, D.D.S. , właściciel Elite Smiles, gabinetu stomatologicznego w St. Augustine na Florydzie.

„Szkliwo zaczyna się rozpuszczać przy pH 5,5 lub niższym” – mówi dr Freeman. A większość napojów gazowanych ma pH znacznie poniżej tego poziomu – poniżej 3,0 – co oznacza, że są one silnie kwaśne i erozyjne.

Jeśli już musisz pić napoje gazowane, dr Freeman zaleca picie, a nie popijanie.

„Popijanie powoduje, że pH w jamie ustnej dłużej utrzymuje się na niższym poziomie” – mówi. „Nie należy też szczotkować zębów bezpośrednio po wypiciu napoju z puszki, ponieważ może to jeszcze bardziej uszkodzić i tak już zmiękczone szkliwo”.

Podobnie jak w przypadku soku, częste popijanie napojów gazowanych jest niechętnie widziane przez dentystów, ze względu na ich skłonność do tworzenia ubytków i erozji zębów. ” Oprócz tego, że są słodkie, napoje gazowane są kwaśne” – mówi Steven Freeman, D.D.S. właściciel Elite Smiles, gabinetu stomatologicznego w St. Augustine, Floryda. „

7. Suszone owoce

Kiedy dopada Cię ochota na słodycze, może Ci się wydawać, że zamiast cukierków dobrze jest sięgnąć po słodycze natury, czyli owoce. Jednak lepiej sięgać po świeże owoce niż po suszone, takie jak wysoko kwasowe śliwki, morele i rodzynki.

„Suszone owoce mogą działać w ustach jak lepki karmel” – mówi Mark Burhenne, D.D.S. , założyciel AskTheDentist.com. „Gumowatość przylega do zębów tak samo jak słodycze i zatrzymuje na zębach bakterie powodujące ubytki i cukry”.

To powiedziawszy, badanie z 2016 r. opublikowane w International Journal of Food Sciences and Nutrition zauważa, że suszone owoce mają znacznie więcej korzyści odżywczych niż słodycze (duh! ), w tym są bogate w błonnik, mają niską zawartość tłuszczu i zawierają przydatne poziomy mikroelementów. Jeśli więc masz do wyboru słodycze lub suszone owoce, wybierz owoce.

Jeśli masz ochotę na słodycze, może Ci się wydawać, że dobrze jest sięgnąć po słodycze natury – np.

8. Pistacje

Trzaskanie łupinami pistacji w ustach to nawet niezła zabawa, prawda?

Niestety, używając zębów do ich rozbijania, możesz je połamać, nawet o tym nie wiedząc. Zamiast wybierać wersję z łupinami, dr Apa sugeruje kupowanie orzechów w łupinach – chyba że chcesz trafić do jego gabinetu.

Trzaskanie łupinami pistacji w ustach jest nawet trochę zabawne, prawda? Zamiast decydować się na wersję z łupinkami, dr Apa sugeruje kupowanie orzechów w łupinach – chyba że chcesz skończyć w jego gabinecie.

9. Kurkuma

Ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne kurkuma – roślina spokrewniona z imbirem, uprawiana w Indiach i innych częściach Azji i Ameryki Środkowej – pojawia się w suplementach, sokach i sosach na każdym kroku. Ważne jest jednak, aby nie przesadzić z ilością tej zdrowej przyprawy, jeśli zależy nam na utrzymaniu białych zębów.

„Chociaż korzyści zdrowotne są zdumiewające, to jednak plamy, jakie pozostawia, również” – mówi dr Jebreil. To powiedziawszy, problem może dotyczyć raczej osób, u których wykonano pewne zabiegi kosmetyczne na zębach.

„Nie spożywaj kurkumy, jeśli masz założone bondingi, prowizorki lub nosisz aparaty clear aligner” – mówi. „Kurkuma zabarwia wszystko na złoty kolor, łącznie z językiem”.

Ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne, kurkuma – roślina spokrewniona z imbirem, uprawiana w Indiach i innych częściach Azji i Ameryki Środkowej – pojawia się w suplementach, sokach i sosach. Nie należy spożywać kurkumy, jeśli stosujesz bonding, protezy tymczasowe lub nosisz przezroczyste aparaty wyrównujące” – mówi. „

10. Zielony sok

Zielony sok to niemalże Święty Graal zdrowia, ponieważ zazwyczaj przygotowuje się go z wielu surowych owoców i warzyw bogatych w witaminy i minerały. Ale jego zielonkawy odcień nie jest całkiem koszerny dla Twoich szczęk.

Według doktora Apa, zielona pigmentacja może je przebarwić. Nie powinieneś jednak rezygnować z codziennego spożywania zieleniny – po prostu nie popijaj jej prosto z butelki, jeśli chcesz, aby Twoje zęby były białe, a nie zabarwione na kolor pieniędzy ze składanego papieru. „Popijaj swój zielony sok przez słomkę” – radzi.

11. Buraki

Buraki są bogate w witaminy, minerały, błonnik i związki fitochemiczne, a przy tym mają mało kalorii, tłuszczu i sodu. Niezależnie od tego, czy wolisz dodawać je do sałatek, czy pić z nich soki, mogą osłodzić Ci dzień, nie zużywając przy tym zbyt wiele z zalecanej dziennej dawki cukru.

Dr Apa ostrzega jednak, że ich wspaniały czerwonawy odcień może przylgnąć do Twoich kłów i zabarwić je na piękny odcień czerwieni buraczanej. Nie jest to zbyt piękne, prawda? Niezależnie od tego, czy pijesz je w smoothie, czy chrupiesz je same, pamiętaj, aby po jedzeniu umyć zęby.

Buraki nie zużywają zbyt wiele z zalecanej dziennej dawki cukru. Niezależnie od tego, czy pijesz je w koktajlu, czy chrupiesz samodzielnie, pamiętaj, aby po jedzeniu umyć zęby.

12. Słone krakersy

Cukrowe pokarmy i napoje mają zwykle najgorszą opinię, jeśli chodzi o niszczenie zębów, ale niektóre słone przekąski też nie są najlepsze. Rafinowane węglowodany – takie jak te w słonych krakersach, krakersach Goldfish, a nawet w krakersach bezglutenowych – to fermentowalne i wysoko przetworzone skrobie, mówi dr Burnhenne.

Cukry zawarte w tego typu wysokoglikemicznych przekąskach mieszają się z naturalnie występującymi w jamie ustnej bakteriami, fermentują i tworzą kwas mlekowy, który jest powiązany z erozją szkliwa zębów. Co więcej, wiele przetworzonych węglowodanów zawiera składniki modyfikowane genetycznie, które sprawiają, że żywność jest bardziej kariogenna, czyli powodująca próchnicę – mówi dr Burhenne.

Dodatkowa relacja: Leah Groth

Cukrowe pokarmy i napoje zazwyczaj dostają najgorsze noty, jeśli chodzi o niszczenie zębów, ale niektóre słone przekąski też nie są takie dobre. Co więcej, wiele przetworzonych węglowodanów zawiera składniki modyfikowane genetycznie, które sprawiają, że żywność jest bardziej kariogenna, czyli powodująca próchnicę – mówi dr Burhenne.