Do tej pory prawdopodobnie słyszałeś, że jedzenie mniejszej ilości cukru może być korzystne dla Twojego zdrowia.
Ale zabawny fakt: Istnieją różne rodzaje cukrów! A dokładnie dwa rodzaje. Jest cukier naturalny i cukier dodany.
„Nasze mózgi potrzebują cukru, aby przetrwać – naturalnego cukru” – mówi Keri Glassman, MS, RD, CDN.
Ale twój mózg i ciało może obejść się bez cukru dodanego, który jest umieszczany w żywności, która zwykle nie zawiera cukru.
Oto głębsza analiza różnicy między tymi dwoma cukrami i jak możesz wykorzystać tę wiedzę, aby poprawić swoje nawyki żywieniowe.
Nawet jeśli cukier pochodzi z pozornie zdrowego źródła, takiego jak miód czy agawa, jest on uważany za cukier dodany, jeśli nie było go w żywności na początku.
Prawdą jest, że te substancje mogą mieć nominalnie więcej wartości odżywczych niż czysty przetworzony cukier, ale nadal brakuje im błonnika i dlatego mają podobny wpływ.
Na przykład, porcja zwykłego beztłuszczowego jogurtu greckiego ma prawie pięć gramów naturalnie występującego cukru. Jest to cukier, który znajduje się w jogurcie od samego początku.
Natomiast porcja słodzonego waniliowego beztłuszczowego jogurtu greckiego ma 14 gramów cukru, którego część została dodana w procesie produkcji.
Oto zaskakująca część dotycząca cukru: „Nie ma żadnej chemicznej różnicy między naturalnym i dodanym cukrem”, wyjaśnia dr Robert Lustig, MD, MSL, który ma siedzibę w San Francisco. „Są one wykonane z tych samych cząsteczek – glukozy i fruktozy”. Jest też laktoza, która znajduje się w produktach mlecznych.
Technicznie rzecz biorąc, twoje ciało nie może odróżnić naturalnego cukru od cukru dodanego.
Oznacza to, że gałka cukru stołowego, wyciskanie agawy i laktoza w tym greckim jogurcie są przetwarzane w twoim ciele w ten sam sposób.
Cukier to cukier, bez względu na to, jaką ma nazwę.
Ale jest różnica w żywności, która zawiera te cukry.
Żywność z naturalnymi cukrami zawiera inne zdrowe składniki, takie jak błonnik i substancje odżywcze, które oferują Twojemu organizmowi dobrze rozwinięte odżywianie i pomagają mu przetwarzać cukier w zdrowszy sposób.
Z drugiej strony, cukier dodany nie oferuje tych korzyści i, gdy jest spożywany w nadmiarze, przynosi więcej szkody niż pożytku.
Nie musisz się martwić o cukier w owocach. Kiedy spożywasz naturalnie występujący cukier w całych owocach i warzywach, towarzyszy mu błonnik.
„Kiedy spożywasz (rozpuszczalny) błonnik, tworzy on w jelicie żel, który tworzy barierę spowalniającą wchłanianie fruktozy, co chroni twoją wątrobę” – wyjaśnia Lustig.
Jednak „kiedy jesz dodany cukier bez błonnika, zalewasz swoją wątrobę”, mówi Lustig.
Kiedy przytłaczasz wątrobę fruktozą, zamienia ona nadmiarowe ilości w tłuszcz, dodaje.
„Spożywanie zbyt wielu pokarmów z dodatkiem cukrów jest po prostu marnowaniem dziennego spożycia kalorii” – mówi Michele Promaulayko, autorka Sugar Free 3.
I co gorsza, niż marnowanie kalorii, możesz również zaszkodzić swojemu niedoborowi. i długotrwałego zdrowia.
„Niski stopień zapalenia, którego może doświadczyć twoje ciało, gdy nadmiernie spożywasz cukry dodane, może umieścić je w stresie i prowadzić do słabego zdrowia”, mówi. „Poprzez wyeliminowanie cukrów dodanych z diety, twoje jelita mogą lepiej wykonywać swoją zasadniczą funkcję strażnika bramy”.
Istnieje kilka zaskakujących pokarmów, które zawierają dodany cukier. „Większość kupujących zakłada, że muszą zwracać uwagę tylko na cukry dodane w słodkich pokarmach, takich jak ciasteczka i ciasta” – mówi Promaulayko.
„Jednak dodany cukier, rafinowane węglowodany i sztuczne słodziki są również obecne w wielu głównych markach sosu do makaronu, chleba, batonów granolowych, jogurtu, ketchupu, sosów sałatkowych i innych”.
Aby uniknąć spożywania cukru dodanego, wszystko co musisz zrobić, to przeczytać listę składników swojego jedzenia. Jeśli na liście znajduje się cukier lub któraś z jego innych nazw, to jest to żywność z dodatkiem cukru.