Mateusz Rodzimski

Mateusz Rodzimski

Post published: 191
kwiecień 2024
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ważna różnica między cukrem naturalnym a dodanym

Do tej pory prawdopodobnie słyszałeś, że jedzenie mniejszej ilości cukru może być korzystne dla Twojego zdrowia.

Ale zabawny fakt: Istnieją różne rodzaje cukrów! A dokładnie dwa rodzaje. Jest cukier naturalny i cukier dodany.

„Nasze mózgi potrzebują cukru, aby przetrwać – naturalnego cukru” – mówi Keri Glassman, MS, RD, CDN.

Ale twój mózg i ciało może obejść się bez cukru dodanego, który jest umieszczany w żywności, która zwykle nie zawiera cukru.

Oto głębsza analiza różnicy między tymi dwoma cukrami i jak możesz wykorzystać tę wiedzę, aby poprawić swoje nawyki żywieniowe.

Co to są cukry naturalne i dodane?

  • Cukry naturalne znajdują się w żywności od samego początku. Występują w takich produktach jak owoce, niektóre warzywa i nabiał.
  • Cukry dodane nie występują w żywności i są dodawane w celu wzmocnienia smaku.

Nawet jeśli cukier pochodzi z pozornie zdrowego źródła, takiego jak miód czy agawa, jest on uważany za cukier dodany, jeśli nie było go w żywności na początku.

Prawdą jest, że te substancje mogą mieć nominalnie więcej wartości odżywczych niż czysty przetworzony cukier, ale nadal brakuje im błonnika i dlatego mają podobny wpływ.

Na przykład, porcja zwykłego beztłuszczowego jogurtu greckiego ma prawie pięć gramów naturalnie występującego cukru. Jest to cukier, który znajduje się w jogurcie od samego początku.

Natomiast porcja słodzonego waniliowego beztłuszczowego jogurtu greckiego ma 14 gramów cukru, którego część została dodana w procesie produkcji.

Jaka jest różnica między cukrem naturalnym a dodanym?

Oto zaskakująca część dotycząca cukru: „Nie ma żadnej chemicznej różnicy między naturalnym i dodanym cukrem”, wyjaśnia dr Robert Lustig, MD, MSL, który ma siedzibę w San Francisco. „Są one wykonane z tych samych cząsteczek – glukozy i fruktozy”. Jest też laktoza, która znajduje się w produktach mlecznych.

Technicznie rzecz biorąc, twoje ciało nie może odróżnić naturalnego cukru od cukru dodanego.

Oznacza to, że gałka cukru stołowego, wyciskanie agawy i laktoza w tym greckim jogurcie są przetwarzane w twoim ciele w ten sam sposób.

Cukier to cukier, bez względu na to, jaką ma nazwę.

Ale jest różnica w żywności, która zawiera te cukry.

Żywność z naturalnymi cukrami zawiera inne zdrowe składniki, takie jak błonnik i substancje odżywcze, które oferują Twojemu organizmowi dobrze rozwinięte odżywianie i pomagają mu przetwarzać cukier w zdrowszy sposób.

Z drugiej strony, cukier dodany nie oferuje tych korzyści i, gdy jest spożywany w nadmiarze, przynosi więcej szkody niż pożytku.

Czy cukier w owocach jest dla ciebie szkodliwy?

Nie musisz się martwić o cukier w owocach. Kiedy spożywasz naturalnie występujący cukier w całych owocach i warzywach, towarzyszy mu błonnik.

„Kiedy spożywasz (rozpuszczalny) błonnik, tworzy on w jelicie żel, który tworzy barierę spowalniającą wchłanianie fruktozy, co chroni twoją wątrobę” – wyjaśnia Lustig.

Jednak „kiedy jesz dodany cukier bez błonnika, zalewasz swoją wątrobę”, mówi Lustig.

Kiedy przytłaczasz wątrobę fruktozą, zamienia ona nadmiarowe ilości w tłuszcz, dodaje.

Czy cukier dodany jest dla ciebie zły?

„Spożywanie zbyt wielu pokarmów z dodatkiem cukrów jest po prostu marnowaniem dziennego spożycia kalorii” – mówi Michele Promaulayko, autorka Sugar Free 3.

I co gorsza, niż marnowanie kalorii, możesz również zaszkodzić swojemu niedoborowi. i długotrwałego zdrowia.

„Niski stopień zapalenia, którego może doświadczyć twoje ciało, gdy nadmiernie spożywasz cukry dodane, może umieścić je w stresie i prowadzić do słabego zdrowia”, mówi. „Poprzez wyeliminowanie cukrów dodanych z diety, twoje jelita mogą lepiej wykonywać swoją zasadniczą funkcję strażnika bramy”.

Jakie pokarmy zawierają cukier dodany?

Istnieje kilka zaskakujących pokarmów, które zawierają dodany cukier. „Większość kupujących zakłada, że muszą zwracać uwagę tylko na cukry dodane w słodkich pokarmach, takich jak ciasteczka i ciasta” – mówi Promaulayko.

„Jednak dodany cukier, rafinowane węglowodany i sztuczne słodziki są również obecne w wielu głównych markach sosu do makaronu, chleba, batonów granolowych, jogurtu, ketchupu, sosów sałatkowych i innych”.

Aby uniknąć spożywania cukru dodanego, wszystko co musisz zrobić, to przeczytać listę składników swojego jedzenia. Jeśli na liście znajduje się cukier lub któraś z jego innych nazw, to jest to żywność z dodatkiem cukru.