Curd, lub dahi, jest podstawą w każdym indyjskim domu, czy to podawany ze skwierczącymi gorącymi paratami, czy też sam po posiłku. Czy pamiętasz, jak Twoja mama zmuszała Cię do zjedzenia porcji „curdu” zanim wybiegłeś na egzamin?
W Indiach spożywanie curdu z czymś słodkim przed wyjściem z domu jest uważane za pomyślne. Praktyka ta zwiększa energię, uspokaja ciało i łagodzi stres. Korzystnie wpływa również na trawienie.
Jest również znany z tego, że jest podstawowym, łatwo dostępnym artykułem dietetycznym o wysokiej zawartości składników odżywczych. W rezultacie zapewnia liczne korzyści dla zdrowia.
Jednak wiele osób wciąż musi dowiedzieć się o innym fantastycznym fakcie dotyczącym twarogu. Jest to w rzeczywistości superżywność odchudzająca! Tak, pomaga utrzymać naszą wagę ciała poprzez usuwanie nadmiaru kilogramów.
Przyjrzyjmy się zatem, w jaki sposób twaróg może pomóc Ci schudnąć. Możesz wybrać najlepszy rodzaj twarogu, aby uzyskać najlepsze efekty i sprawić, że Twoja podróż do utraty wagi będzie gładka.
Świeże mleko jest zsiadłe i pozostawione w temperaturze pokojowej na co najmniej 4 godziny.
Zsiadłe mleko jest znane z doskonałego smaku i gładkiej, kremowej konsystencji. Oprócz smaku i tekstury, służy celowi w ludzkim ciele i może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.
Włączenie twarogu do niskokalorycznej diety odchudzającej może pomóc Ci stracić więcej tkanki tłuszczowej i masy ciała niż niskokaloryczna dieta bez białka i wapnia.
Ponadto zapewnia płaski brzuch, pomagając pacjentom w utracie uporczywych kieszeni tłuszczowych wokół obszarów brzucha i talii.
Poniżej przedstawiamy powody, dla których twaróg powinien stać się podstawą diety odchudzającej:
Zdrowy metabolizm jest niezbędny do utraty wagi. Prawidłowe trawienie posiłków zapobiega tworzeniu się tłuszczu w organizmie. Probiotyki są jak żołnierze, którzy pomagają w rozkładzie cząstek pokarmu.
Twaróg zawiera bakterie probiotyczne, które pomagają w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Jedną z podstawowych przyczyn przybierania na wadze jest nieregularne usuwanie odpadów z naszego organizmu, co może być spowodowane niestrawnością lub rozstrojonym żołądkiem.
Według badań, Lactobacillus bulgaricus, bakteria znajdująca się w twarogu, jest odpowiedzialna za skrócenie czasu tranzytu jelitowego. W rezultacie pozwala to na szybsze wydalenie odpadów. Ponadto, łagodzi rozstrój żołądka i pobudza trawienie.
Twaróg, jak każdy inny produkt mleczny, jest bogaty w wapń. Miska zsiadłego mleka zawiera znaczną ilość wapnia. Jest on odpowiedzialny za zdrowe kości. Co więcej, badania pokazują, że wapń w diecie jest również niezbędny, aby uchronić Cię przed przybieraniem na wadze.
Wapń odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zrównoważonego BMI. Spożywanie filiżanki twarogu dziennie zwiększa ilość wapnia w Twoim organizmie.
Zmniejsza uwalnianie kortyzolu, „hormonu stresu”, który zachęca komórki tłuszczowe do gromadzenia większej ilości tłuszczu wokół brzucha. W rezultacie, lepiej utrzymujesz swoją wagę.
Zsiadłe mleko, w przeciwieństwie do mleka, jest wytwarzane w procesie fermentacji, w którym oddziela się substancje stałe z mleka. od płynu (zwanego serwatką). W rezultacie sprawia, że twaróg jest bardziej skoncentrowany i ma wyższą zawartość białka niż mleko.
Ponieważ białka są trudniejsze do strawienia, wysoka zawartość białka w twarogu jest czynnikiem wpływającym na wolniejsze tempo trawienia. Ponadto zmniejsza chęć spożywania większej ilości, ponieważ wypełnia żołądek przez dłuższy czas.
Według badań, dieta wysokobiałkowa w naturalny sposób zachęca Cię do spożywania mniejszej ilości kalorii w ciągu dnia. Dzięki temu rzadziej odczuwasz głód i spożywasz mniej kalorii. Skład białkowy twarogu zapewnia organizmowi wystarczającą ilość energii.
Według innego badania, dieta wysokobiałkowa pomaga tworzyć beztłuszczową masę mięśniową, co pozwala spalić więcej kalorii i schudnąć.
Twaróg dostarcza kluczowych minerałów, takich jak wapń, potas i magnez oraz witamin, takich jak witamina B12 i B2. Wszystkie te składniki odżywcze pomagają w ogólnym rozwoju i wzroście organizmu.
W rezultacie, ciśnienie krwi jest lepiej kontrolowane. Ponadto, minerały takie jak potas i magnez ułatwiają wydostanie się nadmiaru wody w komórkach i szybkie dotarcie do pęcherza moczowego.
Magnez jest niezbędny do funkcjonowania insuliny, zwłaszcza u osób otyłych i z nadwagą. Wpływa on na to, jak sprawnie glukoza jest magazynowana w organizmie jako energia. Jeśli utrzymujesz swój poziom magnezu pod kontrolą, nie musisz się martwić o tłuszcz na brzuchu.
Jeśli chodzi o utratę wagi, włączenie mleka do diety byłoby korzystne dla Twoich niskotłuszczowych nawyków żywieniowych. Niemniej jednak, obecność laktozy w mleku sprawia, że trudno jest włączyć je do diety osoby wrażliwej na laktozę.
Z kolei twaróg jest przygotowywany poprzez fermentację mleka przy użyciu bakterii zwanych Lactobacillus bulgaricus. Przekształca on laktozę zawartą w mleku w kwas mlekowy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób nietolerujących laktozy.
Twaróg, znany również jako dahi w indyjskich gospodarstwach domowych, jest podstawą:
Rozglądając się po rynku, można zauważyć wiele odmian tego prostego artykułu spożywczego. Które z nich mogą więc pomóc w utracie zbędnych kilogramów? Czy wiesz również, jaki rodzaj twarogu należy spożywać, aby zyskać szczupłą, zgrabną sylwetkę?
Poniżej przedstawiamy triki:
.
Ten przysmak można spożywać na różne sposoby w zależności od preferencji. Oto kilka zdrowych sposobów na włączenie twarogu:
W ciągu dnia, średnia miska zwykłego twarogu może być spożywana z posiłkiem lub jako przekąska. Możesz również dodać szczyptę cynamonu na wierzchu, aby uzyskać pyszną przekąskę z twarogu!
Jeśli lubisz płatki owsiane na śniadanie, spróbuj zamiast nich nocnych płatków owsianych z jogurtem. Wystarczy połączyć preferowaną ilość płatków owsianych z filiżanką twarogu w nocy i cieszyć się rano z owocami LUB pół pięścią mieszanych orzechów lub nawet 1 łyżką mieszanki szlaków jako dodatków.
Może to być bardziej pożywna alternatywa dla typowego śniadania. Dodaj do kubka twarogu 1-2 łyżki pełnoziarnistej granoli lub średniej wielkości sezonowy owoc na śniadanie lub lunch.
Przygotuj zdrowy dip używając twarogu, mięty, kolendry lub innych składników, albo zastąp majonez niskotłuszczowym twarogiem w razie potrzeby.
Zmiksuj owoce z jogurtem i dosłodź 1 łyżką miodu lub jagody, jeśli chcesz.
Po kilku godzinach w lodówce, możesz mieć wspaniały mrożony jogurt. Jest to wolna od poczucia winy, pożywna, domowa, niskokaloryczna alternatywa dla lodów.
Każdy indyjski dom ma swój „go-to” napój. Szklanka po posiłku lub zamiast przekąski może pomóc Ci uniknąć spożywania śmieciowego jedzenia.
Zrób smoothie z ulubionych owoców i zastąp mleko kremowym twarogiem. W ten sposób uzyskasz znacznie bogatsze i bardziej satysfakcjonujące smoothie.
Należy spożywać twaróg co najmniej trzy razy dziennie. Jednak pomocne będzie spożywanie go o każdej porze dnia i z każdym posiłkiem, dlatego warto rozważyć włączenie go do porannego lub obiadowego posiłku.
Jedzenie twarogu w ciągu dnia pomoże Ci dłużej czuć się zadowolonym i ograniczy spożycie śmieciowego jedzenia, co pomoże Ci lepiej kontrolować wagę ciała. To wszechstronny produkt, który ma więcej korzyści niż szkód dla organizmu…
Curd jest zdrowym i pożywnym pokarmem, który może pomóc w utracie wagi. Rozważ włączenie go do swojej diety, aby pomóc Ci w osiągnięciu celów.
Należy jednak pamiętać, że jeden pokarm działa tylko dla niektórych. W związku z tym najlepiej jest skonsultować się z dietetykiem. Aby uzyskać dostosowaną strategię odchudzania dla swoich celów zdrowotnych, możesz skonsultować się z profesjonalnym dietetykiem w HealthifyMe.
Ten prosty produkt spożywczy, jakim jest twaróg, jest pełen kilku składników odżywczych i pomaga zwiększyć korzyści zdrowotne dla Twojego organizmu.
Zsiadłe mleko zawiera różne składniki odżywcze, w tym probiotyki, minerały i witaminy. Te składniki odżywcze są odpowiedzialne za wzmocnienie odporności. Ponadto, twaróg zawiera zdrowe bakterie, często znane jako probiotyki, które pomagają wzmocnićnastępnie swój układ odpornościowy i poprawić swoje zdrowie.
Probiotyki, podobnie jak mikroby, pomagają organizmowi zwalczać choroby wirusowe i bakteryjne oraz utrzymywać zdrowie. Tak więc, zwiększona odporność pomaga organizmowi walczyć ze wspólnym przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. Magnez, selen, witamina D i cynk to podstawowe minerały, które pomagają wzmocnić odporność.
Czy wiesz, dlaczego twaróg jest najlepszą opcją dla poprawy zdrowia kości i zębów? Zawiera on wapń i fosfor. Wapń jest niezbędny dla naszych kości i zębów, a twaróg jest jego doskonałym źródłem.
Według jednego z badań, jedzenie curd codziennie spełnia twoje dzienne zapotrzebowanie na wapń w dużym stopniu poprawiając wytrzymałość kości. W rezultacie obniża ryzyko rozwoju zapalenia stawów, osteoporozy, próchnicy zębów, osłabionych dziąseł itp.
Twaróg jest bogaty w białko i może znaleźć powiązania z niższym poziomem cukru we krwi. Wiele badań sugeruje, że twaróg może pomóc w zmniejszeniu odporności na insulinę i obniżeniu poziomu glukozy we krwi.
W rezultacie pomaga to w zapobieganiu chorobom serca i cukrzycy. Dodatkowo, indeks glikemiczny (GI) i ładunek glikemiczny (GL) twarogu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Twaróg jest jednym z niewielu pokarmów, które są korzystne dla zdrowia pochwy. Ponadto, twaróg może potencjalnie utrzymać poziom pH poprzez zrównoważenie poziomu kwasów w organizmie.
Według badań, normalny poziom pH utrzymuje pochwę w zdrowiu i zapobiega zaburzeniom takim jak podrażnienie i pieczenie pochwy.
Twaróg to superżywność, która zwiększa wartość odżywczą Twojego posiłku, jednocześnie wzmacniając ogólny smak potraw. Jako dobre źródło wapnia, białka i probiotyków, był chwalony jako narzędzie do utraty wagi i może poprawić twoje zdrowie, gdy jest spożywany codziennie.
To proste domowe jedzenie jest skarbnicą wielu korzyści wpływających na zdrowie serca, odporność, trawienie, zdrowie kości, skórę i włosy, poziom cukru, wagę i wiele innych. Jednak wybieraj swój jogurt z rozwagą. Wybierz zwykłe, niesłodzone odmiany z probiotykami dla optymalnych korzyści zdrowotnych.
A. Filiżanka lub dwie zsiadłego mleka dziennie zwiększa poziom wapnia w organizmie, co hamuje uwalnianie kortyzolu i pomaga w utracie wagi. Ponadto twaróg zachowuje jedną trzecią beztłuszczowej masy mięśniowej, co pozwala dłużej utrzymać figurę po schudnięciu.
A. Curd ma wysoką zawartość białka i niską zawartość węglowodanów, dzięki czemu jest doskonałą dietą odchudzającą. Co więcej, gdy stracisz więcej tłuszczu z brzucha, zawarte w nim białko pomaga zachować beztłuszczową masę mięśniową.
A. Jedzenie curd codziennie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko wysokiego ciśnienia krwi i nadciśnienia, a także utrzymać zdrową wagę i serce.
A. To jest kwestia twojego zdrowia. Jeśli nie jesteś podatny na przeziębienia, infekcje zatok i inne problemy zdrowotne związane z zimnem, tak, możesz mieć średniej wielkości miskę zsiadłego mleka w nocy.
A. Można jeść curd o każdej porze, czy to na śniadanie, obiad czy kolację. Jednak dobrze byłoby nie jeść go na noc, jeśli ma się wzdęcia lub tendencję do przeziębienia. Z drugiej strony, osoby, które nie są przeziębione lub nie mają kaszlu, mogą jeść twaróg na noc.i jeść twaróg o każdej porze dnia i nocy.
A. Mleko i twaróg mają taką samą liczbę kalorii. Zsiadłe mleko zawiera jednak probiotyki, które wzbogacają przewód pokarmowy o pożyteczne bakterie. Zdrowe jelita są wprost proporcjonalne do dobrego trawienia, a tym samym ogólnego stanu zdrowia. W związku z tym twaróg może mieć przewagę nad mlekiem, jeśli chodzi o lepsze zarządzanie wagą.
A. Nadmierne spożycie twarogu (zrobionego z pełnego mleka, a nie z mleka niskotłuszczowego/odtłuszczonego lub tonizowanego) może spowodować przyrost wagi, a nie jej utratę. Jest to typowy efekt uboczny zsiadłego mleka. Spożywany w ilości przekraczającej zalecaną może pogorszyć zaparcia, zamiast wzmocnić układ pokarmowy.
A. Kwas solny wytwarza kwasowość, gdy twaróg zostaje spożyty na pusty żołądek. Zabija on korzystne bakterie lactobacillus i powoduje problemy żołądkowe.
A. Należy pamiętać o tym, ile zsiadłego mleka spożywamy każdego dnia. Należy unikać przejadania się twarogiem, jeśli masz słaby układ trawienny. Może on potencjalnie powodować zaparcia. Twaróg nie powinien być spożywany codziennie przez osoby, które mają zapalenie stawów. Twaróg jest potrawą kwaśną, a kwaśne potrawy łączą się ze zwiększonym bólem stawów. Osoby nietolerujące laktozy mogą trawić twaróg, ale nie mleko. Należy jednak ograniczyć spożycie twarogu do 1 lub 2 średniej wielkości katorgi dziennie.
1. Mazloom K, Siddiqi I, Covasa M. Probiotics: How Effective Are They in the Fight Against Obesity? Nutrients. 2019 Jan 24;11(2):258. doi: 10.3390/nu11020258. PMID: 30678355; PMCID: PMC6412733.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412733/
2. Zhang F, Ye J, Zhu X, Wang L, Gao P, Shu G, Jiang Q, Wang S. Anti-Obesity Effects of Dietary Calcium: The Evidence and Possible Mechanisms. Int J Mol Sci. 2019 Jun 23;20(12):3072. doi: 10.3390/ijms20123072. PMID: 31234600; PMCID: PMC6627166.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627166/
3. Leidy HJ, Tang M, Armstrong CL, Martin CB, Campbell WW. The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men. Obesity (Silver Spring). 2011 Apr;19(4):818-24. doi: 10.1038/oby.2010.203. Epub 2010 Sep 16. PMID: 20847729; PMCID: PMC4564867.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20847729/
4. Pesta DH, Samuel VT. A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Nutr Metab (Lond). 2014 Nov 19;11(1):53. Doi: 10.1186/1743-7075-11-53. PMID: 25489333; PMCID: PMC4258944.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/
5. Cormick G, Belizán JM. Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019 Jul 15;11(7):1606. doi: 10.3390/nu11071606. PMID: 31311164; PMCID: PMC6683260.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/
6. Watanabe D, Kuranuki S, Sunto A, Matsumoto N, Nakamura T. Daily Yogurt Consumption Improves Glucose Metabolism and Insulin Sensitivity in Young Nondiabetic Japanese Subjects with Type-2 Diabetes Risk Alleles. Nutrients. 2018 Nov 29;10(12):1834. doi: 10.3390/nu10121834. PMID: 30501031; PMCID: PMC6316314.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316314/
7. Lin YP, Chen WC, Cheng CM, Shen CJ. Vaginal pH Value for Clinical Diagnosis and Treatment of Common Vaginitis. Diagnostics (Basel). 2021 Oct 27;11(11):1996. doi: 10.3390/diagnostics11111996. PMID: 34829343; PMCID: PMC8618584.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618584/